Blogg

Publicerad i Okategoriserade

Längesedan nu…

Det är en halv evighet sedan jag skrev något här. Det har hänt en del på det privata planet och en ny vardag ska funka. Jag har varit sjukskriven och haft en riktigt jobbig vår och sommar. Nu börjar jag vakna till liv igen, och jag skäms över att jag inte rapporterat om min otroliga terriers debut i freestyle.
1/5 Hade Storfors en tävling där jag ändå skulle dit för att avlämna styrelsegrejer så jag passade på att anmäla Tora till två starter i Freestyle 1. Vi har ju inte överansträngt oss med den träningen men tänkte att vi kunde gå ut å leka lite å känna på miljön. Jag hade en låt, jag hade en hund och jag går ut på banan å terriern levererar som värsta proffset! Den planerade diskningen uteblev då hon med fantastisk attityd bara levererade. Så jag gick av banan med en härlig känsla och Tora fick så mycket ostgodisar! Andra starten diskade jag då hon var trött och jag ville att hon ska tycka det här är skitskoj!! Min förvåning blev stor när jag insåg att hon tagit ett uppflytt!!

Tora med sin fina lilla rosett!

Igår var jag och hundarna till Ransäter för att hälsa på Toras uppfödare i deras husbil. Supertrevligt och så kul att se mamma Siri, brorsan Ture och farbror Sixten igen. Å så nyttigt att röra sig i dessa miljöer där det är störningar överallt. Jag glömde helt bort att fota då mobilen blev kvarglömd i bilen.
Idag var jag tillbaka men utan hund och med kamera för att se och lära på terrierklubbens utställning. Jag fick träffa Toras lillebror Ulrik, en riktig liten charmknutte ❤ Och så duktig i ringen!

Hann även se Toras bror i ringen!

I skrivande stund är Tora anmäld till Värmlandsbordern i slutet av Augusti. Så nu ska vi träna på lite vänstervarv! Å att stå still! Annars är vi anmälda till lite freestyle och htm tävlingar, men planerna för nästa år börjar redan ta form!

Jag köpte med en leksak från ransäter, de hade ett piggsvin! Min son Marco tyckte att otrimmade borderterriers såg ut som piggsvin när vi skulle skaffa en. Tora blev överlycklig över pigge! Nu ska vi se hur länge den är hel, kanske överlever den helgen.

Pigge piggsvin!
Publicerad i Okategoriserade

Nytt år och nya vanor!

Vi börjar så sakta lämna covidbubblan och det är dax att sätta igång. Nog för att vi har tränat men inte med den målmedvetenhet som när man har en tävlingssäsong framför sig. Jag jobbar i äldreomsorgen och innaför dörrarna råder det fortfarande begränsningar och försiktighet även om allt återgått till normalt utanför. Jag är ännu försiktig med sociala kontakter eftersom vi fortfarande har en hög spridning och det påverkar personal i vård och omsorg.

Så vad kan man göra när man vill gå kurser, träna med folk osv men inte bör?
Jag har bokat in mig på en onlinekurs i balansboll med Tora och hyrt hallen för att vara med 🙂 Ska bli så skoj!

Jag och Tora tränar fortfarande på htm positioner och freestyletrick. Vissa trick tar längre tid än väntat att få till. Dock vill jag ha bra grunder från början och tänker inte stressa.

Vi har också haft en period då vardagen varit lite stökig. Terriern har glömt allt om hur man går i koppel och hur man gör när man möter någon. Jag har jobbat med det där mycket och använt mig av en vgw sele för att bryta det dåliga invanda mönstret. När hon väl slutade fokusera framåt oavsett vad så kunde hon fokusera på att promenera med mig istället. Och grunden har vi ju sedan innan och då går det fortare att hitta tillbaka. Vgw selen hittar du bla på: https://www.vgwbalte.com/

Nu löper båda flickorna och det är mycket hormoner i luften. Luna blir påverkad av löpet väldigt mycket och jag kommer ha en tid framför mig med skendräktig tik. Tora har inte varit påverkad ännu.

Nu väntar vi på att snön ska försvinna så vi kan ge oss ut i spårskogen igen!

Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 23: Ljussättning

Det är ju ljuset som träffar sensorn som gör att det blir en bild, med kamerans inställningar kan man göra mycket men att få en bra grund är A och O..
Att ha studiolampor, blixtar och softbox är såklart ett enkelt men dyrt sätt. Men om man inte har det får man vara uppfinningsrik. Se dig omkring, vart finns det bästa ljuset just nu. Hur kan du stå i förhållande till ljuset för att få fotot du vill ha?

Ljusets karaktär
Hur ljuset når ditt motiv är avgörande för resultatet. Ett direkt hårt och riktat ljus ger tydliga skuggor medan ett diffust och mjukt ljus ger mindre skuggor. Ett exempel är din egen skugga en solig dag, den är markant och väldigt mörk medan den nästan inte syns en mulen dag.

Ljusets riktning
Hur motivet är belyst spelar också roll. Är ljuskällan riktad rakt mot motivet blir det inga synliga skuggor och bilden kan uppfattas som platt. Hela motivet blir jämt belyst och färger och konturer blir tydliga.
Är ljuskällan placerad bakom objektet du skall fota får du ofta en lite trollsk stämmning. Om en solnedgång är din ljuskälla kommer du se hunden få som en ljuskant runt sig, små detaljer blir skarpa samtidigt som själva motivet blir mindre detaljerat.

Ljuset kommer från sidan ger ofta en mer tredimentionell upplevelse då man kan se både ljusa färger på den belysta sidan och mörka skuggor på den andra.

Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 22: Hundörat

Hundens öron

Att regelbundet kolla hundens öron är viktigt då det ofta är en källa till besvär. Hundens öra är anatomiskt uppbyggt så var från en inflammation inte kan rinna ut. Från trumhinnan och utåt är hörselgången horisontell för att sedan vika av uppåt i nästan 90﮿ Vinkel.

Många hundraser har dessutom trånga hörselgångar igenvuxna med hår. Där bildas det fuktigt, varmt och mörkt och perfekta gro platser för bakterier, svamp och skabb.

Hunden kan beroende på ras ha mer eller mindre hårväxt i öronen. Den kan dessutom ha olika kvalitet. Mjuka öronhår tovar sig lätt som hos tex. Pudel, och strävare tovar sig inte lätt som hos strävhåriga raser.

Tecken på öroninflammation hos hund kan vara:

 • Hunden kliar sig mer än vanligt mot öronen
 • Hunden skakar på huvudet ofta
 • Geggigt i öronen
 • Öronen luktar illa
 • Röd och svullen i örat
 • Uppvisar smärta när något vidrör öronen

Här beskriver jag några vanliga åkommor i hundens öron:

Otit
Otit betyder öroninflammation.
Öroninflammation beror oftast på öron skabb, svamp eller bakterier, det kan också vara en kombination mellan dessa.
En inflammation som lämnas obehandlad kan leda till att trumhinnan skadas och i värsta fall att inflammationen sprider sig till hjärnan och hjärnhinnorna och då blir hunden väldigt sjuk.

Öronskabb är ett tillstånd som beror på ett kvalster, detta kvalster upptäcks med ett otoskåp och ofta med ett mikroskop. Öronskabb drabbar alltid båda öronen och är mycket smittsamt. Både hundar och katter kan ha det och det gör att alla djur i hemmet måste behandlas. Öron skabb är oftast brunt och torrt sekret i örat.

Svamp i örat kallas mykotisk otit och orsakas oftast av jästsvamp. Svamp kan angripa bara ett öra och svampen frodas i fuktiga och varma miljöer. Svamp är vanligt hos hundar med hängande öron. Svamp är oftast brunt men lite smetigare än skabb.

Bakterier kallas bakteriell otit får hunden gult smetigt var i örat.

Eftersom det kan vara en eller flera orsaker till en inflamation måste man kontakta en veterinär för att få rätt behandling.

Att inspektera och eventuellt tvätta hundens öron regelbundet är jätteviktigt. Se även till att hår inte sitter i vägen och bildar en bra plats för problem. Det finns massa bra produkter för rengöring av öron. Om du hittar sekret som du är osäker på, kontakta veterinär. Vanlig smuts kan du tvätta bort själv med milt medel avsett för djuröron. Man ska inte tvätta för ofta för då kan man irritera det känsliga örat.

Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 21: I Låda

Att sätta hunden i en låda är ett bra hjälpmedel för unga hundar och valpar. Det ger en tydlig ram för vart hunden skall vara. Jag lär in på precis samma sätt som target och upp på lådan, men här ger jag det ett annat namn nämligen i.

Locka hunden att själv kliva i lådan, lyft inte ner den.
Vissa hundar tycker det är lite läskigt att kliva i lådan så detta kan vara en rolig och utmanande aktivitet!

Man kan använda lådor på olika sätt. Om man har två hundar kan man använda två lådor, en som hund 1 sitter i och en som hund nr 2 sitter på.

Man kan också använda flera lådor för en hund

Här kommer några fotograferingar där jag använt mig av i låda.

Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 20: Bildkomposition

Bildkomposition är läran om hur man inom bildkonsten placerar olika delar i en bild för att de i samverkan ska bilda en helhet. Jag kommer nu ta upp några exempel.

Förgrund och bakgrund
att använda en bakgrund och en förgrund gör att bilden inte upplevs som så platt. Jag väljer ofta att ha en diskretare bakgrund, alternativt att jag ställer in ett kort skärpedjup för att få omgivingen att bli mindre skarp. Framför bakgrunden finns motivet, det du vill framhäva. Framför det finns en mer diskret förgrund. Detta gör att bilden får djup. Bakgrund och förgrund får inte överskugga huvudmotivet.

Här visar jag en liten studio jag byggt upp för julfotografering av mina mindre husdjur råttorna:

Här är Lunas 2års fotografering:
Bakggrunden är en backdrop med röda mattan motiv.
Förgrunden en stjärna och en siffra som ramar in mitt huvudmotiv av födelsedagsbarnet.

Symetri

Vår hjärna älskar symetri, det är ordning och reda och vilsamt att titta på. Detta använder jag ofta vid foto av grupper tex familjer eller ägare med hundar. Om man sedan väljer att bryta symetrin skapar det ofta en hopsan faktor som gör bilden intressant. Jag brukar försöka rama in bilden symetriskt så fokus läggs på huvudmotivet.

Symetri, en pyramid.

Rörelseoskärpa

Att aktivt vilja ha rörelsoskärpa är ett sätt att ge bilden liv. Om jag fotar en hund som springer kan jag genom inställningar antingen få en ögonblicksbild, dv en frusen bild av en springande hund, där alla delar av hunden är skarpa. Om jag istället lägger fokus på tex hundens huvud och att bakbenen blir suddiga skapar jag känsla av rörelse vilken kan ge en bättre effekt. Detta beror helt på vad jag vill ha!

Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 18: På låda/burk

På burk är en utveckling av targeträningen, detta tycker hunden ofta är roligt och lätt att förstå.
Man lär in precis på samma sätt som med en platt target, men här lär jag in ett annat kommando om jag vill att hela hunden ska befinna sig på lådan/burken. Jag lockar upp hunden på burken och ger en godis. Sedan slänger jag iväg en godis med mitt friord. Ganska fort kommer hunden att gå upp på lådan igen och då lägger jag på mitt kommando innan den kommit upp.

Jag har kommandot: UPP!

För att hunden bara ska ha framtassarna på säger jag: PÅ!

Träna gärna på olika lådor, burkar, pallar, stolar osv för att lära hunden att upp betyder den anvisade lådan och inte en specifik.

Här visar Luna olika saker hon är på, Luna älskar det här momentet!

Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 17: Hundens tänder

En vuxen hund har normalt 42st tänder, 20 i överkäken och 22 i underkäken. Dessa har 4 olika namn och funktion.


Incisiverna (i) heter de framtänder som sitter längst fram och är 12 stycken, 6 i överkäken och 6 nederkäken. Används vid finare gnagning på ben eller att klia sig med. En incisiv har bara en rot och det är dessa tänder som bestämmer bettformen när hundens mun är stängd.
Canin ( c) heter hörntänderna som ibland kallas för huggtänder. Dessa är 4 stycken, 2 i överkäken och 2 nederkäken. Dessa är viktiga för hunden för att gripa och hålla fast saker men också viktigt för hundens språk. Genom att visa stora tänder kan den sätta sig i respekt. Canintändernas rot är lång och sitter så starkt att det kan lyfta hela hundens vikt
Premolarer (P) är de främre kindtänderna och är totalt 16 i hundens käke. Dessa används för att greppa med och de längst bak för att tugga med. Dessa har olika många rötter beroende på placering. Ju längre bak i munnen tanden sitter destå större funktion och fler rötter har den.
Molarerna (M) är de bakre kindtänderna och är totalt 10 stycken. Dess huvudsakliga uppgift är att mala och krossa föda och de har en stor tuggyta.

En hund kan ha olika form på sitt bett och det är framtändernas placering vid stängd mun som avgör vilket hunden har.

Olika bett

Saxbett: Det normala bettet som anses vara korrekt hos flest raser. När hunden biter ihop skall överkäkens framtänder glida precis förbi underkäken. Bettet har fått sitt namn efter att hundens premolarer och molarer löper i varandra som en sax.

Tångbett: Här möter hundens framtänder varandra slityta mot slityta. Detta bett ger ofta ett större slitage av tänderna.

Överbett: Felaktig bettform för alla raser. Överkäkens framtänder hamnar framför underkäkens och framtänderna rör inte vid varandra.

Underbett: Underkäkens framtänder hamnar framför överkäkens tänder.

Det finns fler bettvariationer men jag tar här upp de vanligaste. En hund med bettfel kan få besvär om bettet gör att tänderna skadar själva munslemhinnan. Så kolla vilket bett din hund har, eller be din veterinär om hjälp.

Att sköta sin hunds tänder är lika viktigt som att sköta våra egna. Hundar kan liksom vi få plack, tandsten, tandlossning osv. Det bästa sättet är att borsta tänderna minst 3 gånger i veckan men gärna varje dag. Detta görs med tandborste, tandvante eller fingerborste. Det finns en uppsjö av alternativ. Det går oftast att lära en hund tandborstning, men enklast är att börja med en valp. Använd inte tandkräm för människa då de är starka och innehåller fluor som är giftigt för hund. Det finns speciella tandkrämer för hund som smakar gott, men det är framför allt den mekaniska rörelsen i tandborstning som tar bort plack. Du kommer också regelbundet kunna kontrollera din hunds munhälsa och upptäcka problem i tid.

Jag använder fingertuta och gel från tropiclean, har även Trixies tandkräm som hundarna tycker smakar gott!

Plack är en beläggning på hundens tänder som uppkommer av att bakterier får växa fritt i en gynnsam miljö som hundens mun är. När placken samlas och blir hård kallas den tandsten och blir en hård skrovlig yta där bakterier lätt får fäste.
När tandsten lägger sig runt tanden kommer bakterierna in i tandkött och munslemhinna, detta leder till tandvärk och i värsta fall tandlossning.

Hund före och efter behandling hos veterinär (Bilden är lånad)

Tandsten benämns ofta i två olika sorter, den gula vi ser ovanför tandköttskanten kallas supragingival tandsten ellersalivsten, den uppkommer på kort tid. Tandsten under tandköttskanten kallas Subgingival tandstenellerserumsten och är mörkare och hårdare än salivsten.

Tandfrakturer är inte helt ovanligt på hundar och detta gör ont och kan leda till inflamationer.

Dålig andedräkt är ett vanligt problem hos hund, det kommer ofta av bakterier som samlats i tandfickor och mat som blir kvar, detta leder ofta till inflamation.

På marknaden finns idag olika tuggben som ska främja en god munhälsa, man ska dock se upp då de ofta innehåller socker, vilket inte är bra för tänderna.
Man kan också köpa olika pulver, preparat man häller i vattnet och gel man aplicerar på tänderna, dessa har i forskning inte visat några större vinster på egen hand. Hundens munhälsa sköts bäst med en tandborste.

Att hunden äter tuggben är naturligtvis bra, men den väljer oftast att gnaga med bara vissa tänder, vilket gör att detta inte är tillräckligt för en bra munhälsa.

Symptom vid tandproblem hos hund:

 • Dålig andedräkt.
 • Rött tandkött.
 • Blödande tandkött.
 • Hunden kan bli låg eller irriterad.
 • Ovilja att bli rörd vid mun.
 • Förändrat mettende.

Om du är osäker på din hunds tandhälsa tar du kontakt med din veterinär. Där kontrolleras hundens mun och eventuella problem kan avhjälpas genom tex tandstensborttagning.

Tandstensborttagning hos veterinären går oftast till så att hunden sövs och man använder en ultraljudsscaler för att skonsamt ta bort plack och tandsten. Efter detta görs en grundlig undersökning och ibland tas även en tandröntgen precis som hos vår tandläkare.
Om något upptäcks kommer veterinären göra upp en plan för vidare behandling.

Jag har sett att det kommit eltandborstar för hund, samt ultraljudstandborstar, jag har inte provat dem själv men för den som vill prova så finns de bland annat på:

https://www.4dogs.se/

https://www.hund.se/