Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 23: Ljussättning

Det är ju ljuset som träffar sensorn som gör att det blir en bild, med kamerans inställningar kan man göra mycket men att få en bra grund är A och O..
Att ha studiolampor, blixtar och softbox är såklart ett enkelt men dyrt sätt. Men om man inte har det får man vara uppfinningsrik. Se dig omkring, vart finns det bästa ljuset just nu. Hur kan du stå i förhållande till ljuset för att få fotot du vill ha?

Ljusets karaktär
Hur ljuset når ditt motiv är avgörande för resultatet. Ett direkt hårt och riktat ljus ger tydliga skuggor medan ett diffust och mjukt ljus ger mindre skuggor. Ett exempel är din egen skugga en solig dag, den är markant och väldigt mörk medan den nästan inte syns en mulen dag.

Ljusets riktning
Hur motivet är belyst spelar också roll. Är ljuskällan riktad rakt mot motivet blir det inga synliga skuggor och bilden kan uppfattas som platt. Hela motivet blir jämt belyst och färger och konturer blir tydliga.
Är ljuskällan placerad bakom objektet du skall fota får du ofta en lite trollsk stämmning. Om en solnedgång är din ljuskälla kommer du se hunden få som en ljuskant runt sig, små detaljer blir skarpa samtidigt som själva motivet blir mindre detaljerat.

Ljuset kommer från sidan ger ofta en mer tredimentionell upplevelse då man kan se både ljusa färger på den belysta sidan och mörka skuggor på den andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s