Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 22: Hundörat

Hundens öron

Att regelbundet kolla hundens öron är viktigt då det ofta är en källa till besvär. Hundens öra är anatomiskt uppbyggt så var från en inflammation inte kan rinna ut. Från trumhinnan och utåt är hörselgången horisontell för att sedan vika av uppåt i nästan 90﮿ Vinkel.

Många hundraser har dessutom trånga hörselgångar igenvuxna med hår. Där bildas det fuktigt, varmt och mörkt och perfekta gro platser för bakterier, svamp och skabb.

Hunden kan beroende på ras ha mer eller mindre hårväxt i öronen. Den kan dessutom ha olika kvalitet. Mjuka öronhår tovar sig lätt som hos tex. Pudel, och strävare tovar sig inte lätt som hos strävhåriga raser.

Tecken på öroninflammation hos hund kan vara:

  • Hunden kliar sig mer än vanligt mot öronen
  • Hunden skakar på huvudet ofta
  • Geggigt i öronen
  • Öronen luktar illa
  • Röd och svullen i örat
  • Uppvisar smärta när något vidrör öronen

Här beskriver jag några vanliga åkommor i hundens öron:

Otit
Otit betyder öroninflammation.
Öroninflammation beror oftast på öron skabb, svamp eller bakterier, det kan också vara en kombination mellan dessa.
En inflammation som lämnas obehandlad kan leda till att trumhinnan skadas och i värsta fall att inflammationen sprider sig till hjärnan och hjärnhinnorna och då blir hunden väldigt sjuk.

Öronskabb är ett tillstånd som beror på ett kvalster, detta kvalster upptäcks med ett otoskåp och ofta med ett mikroskop. Öronskabb drabbar alltid båda öronen och är mycket smittsamt. Både hundar och katter kan ha det och det gör att alla djur i hemmet måste behandlas. Öron skabb är oftast brunt och torrt sekret i örat.

Svamp i örat kallas mykotisk otit och orsakas oftast av jästsvamp. Svamp kan angripa bara ett öra och svampen frodas i fuktiga och varma miljöer. Svamp är vanligt hos hundar med hängande öron. Svamp är oftast brunt men lite smetigare än skabb.

Bakterier kallas bakteriell otit får hunden gult smetigt var i örat.

Eftersom det kan vara en eller flera orsaker till en inflamation måste man kontakta en veterinär för att få rätt behandling.

Att inspektera och eventuellt tvätta hundens öron regelbundet är jätteviktigt. Se även till att hår inte sitter i vägen och bildar en bra plats för problem. Det finns massa bra produkter för rengöring av öron. Om du hittar sekret som du är osäker på, kontakta veterinär. Vanlig smuts kan du tvätta bort själv med milt medel avsett för djuröron. Man ska inte tvätta för ofta för då kan man irritera det känsliga örat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s