Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 20: Bildkomposition

Bildkomposition är läran om hur man inom bildkonsten placerar olika delar i en bild för att de i samverkan ska bilda en helhet. Jag kommer nu ta upp några exempel.

Förgrund och bakgrund
att använda en bakgrund och en förgrund gör att bilden inte upplevs som så platt. Jag väljer ofta att ha en diskretare bakgrund, alternativt att jag ställer in ett kort skärpedjup för att få omgivingen att bli mindre skarp. Framför bakgrunden finns motivet, det du vill framhäva. Framför det finns en mer diskret förgrund. Detta gör att bilden får djup. Bakgrund och förgrund får inte överskugga huvudmotivet.

Här visar jag en liten studio jag byggt upp för julfotografering av mina mindre husdjur råttorna:

Här är Lunas 2års fotografering:
Bakggrunden är en backdrop med röda mattan motiv.
Förgrunden en stjärna och en siffra som ramar in mitt huvudmotiv av födelsedagsbarnet.

Symetri

Vår hjärna älskar symetri, det är ordning och reda och vilsamt att titta på. Detta använder jag ofta vid foto av grupper tex familjer eller ägare med hundar. Om man sedan väljer att bryta symetrin skapar det ofta en hopsan faktor som gör bilden intressant. Jag brukar försöka rama in bilden symetriskt så fokus läggs på huvudmotivet.

Symetri, en pyramid.

Rörelseoskärpa

Att aktivt vilja ha rörelsoskärpa är ett sätt att ge bilden liv. Om jag fotar en hund som springer kan jag genom inställningar antingen få en ögonblicksbild, dv en frusen bild av en springande hund, där alla delar av hunden är skarpa. Om jag istället lägger fokus på tex hundens huvud och att bakbenen blir suddiga skapar jag känsla av rörelse vilken kan ge en bättre effekt. Detta beror helt på vad jag vill ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s