Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 17: Hundens tänder

En vuxen hund har normalt 42st tänder, 20 i överkäken och 22 i underkäken. Dessa har 4 olika namn och funktion.


Incisiverna (i) heter de framtänder som sitter längst fram och är 12 stycken, 6 i överkäken och 6 nederkäken. Används vid finare gnagning på ben eller att klia sig med. En incisiv har bara en rot och det är dessa tänder som bestämmer bettformen när hundens mun är stängd.
Canin ( c) heter hörntänderna som ibland kallas för huggtänder. Dessa är 4 stycken, 2 i överkäken och 2 nederkäken. Dessa är viktiga för hunden för att gripa och hålla fast saker men också viktigt för hundens språk. Genom att visa stora tänder kan den sätta sig i respekt. Canintändernas rot är lång och sitter så starkt att det kan lyfta hela hundens vikt
Premolarer (P) är de främre kindtänderna och är totalt 16 i hundens käke. Dessa används för att greppa med och de längst bak för att tugga med. Dessa har olika många rötter beroende på placering. Ju längre bak i munnen tanden sitter destå större funktion och fler rötter har den.
Molarerna (M) är de bakre kindtänderna och är totalt 10 stycken. Dess huvudsakliga uppgift är att mala och krossa föda och de har en stor tuggyta.

En hund kan ha olika form på sitt bett och det är framtändernas placering vid stängd mun som avgör vilket hunden har.

Olika bett

Saxbett: Det normala bettet som anses vara korrekt hos flest raser. När hunden biter ihop skall överkäkens framtänder glida precis förbi underkäken. Bettet har fått sitt namn efter att hundens premolarer och molarer löper i varandra som en sax.

Tångbett: Här möter hundens framtänder varandra slityta mot slityta. Detta bett ger ofta ett större slitage av tänderna.

Överbett: Felaktig bettform för alla raser. Överkäkens framtänder hamnar framför underkäkens och framtänderna rör inte vid varandra.

Underbett: Underkäkens framtänder hamnar framför överkäkens tänder.

Det finns fler bettvariationer men jag tar här upp de vanligaste. En hund med bettfel kan få besvär om bettet gör att tänderna skadar själva munslemhinnan. Så kolla vilket bett din hund har, eller be din veterinär om hjälp.

Att sköta sin hunds tänder är lika viktigt som att sköta våra egna. Hundar kan liksom vi få plack, tandsten, tandlossning osv. Det bästa sättet är att borsta tänderna minst 3 gånger i veckan men gärna varje dag. Detta görs med tandborste, tandvante eller fingerborste. Det finns en uppsjö av alternativ. Det går oftast att lära en hund tandborstning, men enklast är att börja med en valp. Använd inte tandkräm för människa då de är starka och innehåller fluor som är giftigt för hund. Det finns speciella tandkrämer för hund som smakar gott, men det är framför allt den mekaniska rörelsen i tandborstning som tar bort plack. Du kommer också regelbundet kunna kontrollera din hunds munhälsa och upptäcka problem i tid.

Jag använder fingertuta och gel från tropiclean, har även Trixies tandkräm som hundarna tycker smakar gott!

Plack är en beläggning på hundens tänder som uppkommer av att bakterier får växa fritt i en gynnsam miljö som hundens mun är. När placken samlas och blir hård kallas den tandsten och blir en hård skrovlig yta där bakterier lätt får fäste.
När tandsten lägger sig runt tanden kommer bakterierna in i tandkött och munslemhinna, detta leder till tandvärk och i värsta fall tandlossning.

Hund före och efter behandling hos veterinär (Bilden är lånad)

Tandsten benämns ofta i två olika sorter, den gula vi ser ovanför tandköttskanten kallas supragingival tandsten ellersalivsten, den uppkommer på kort tid. Tandsten under tandköttskanten kallas Subgingival tandstenellerserumsten och är mörkare och hårdare än salivsten.

Tandfrakturer är inte helt ovanligt på hundar och detta gör ont och kan leda till inflamationer.

Dålig andedräkt är ett vanligt problem hos hund, det kommer ofta av bakterier som samlats i tandfickor och mat som blir kvar, detta leder ofta till inflamation.

På marknaden finns idag olika tuggben som ska främja en god munhälsa, man ska dock se upp då de ofta innehåller socker, vilket inte är bra för tänderna.
Man kan också köpa olika pulver, preparat man häller i vattnet och gel man aplicerar på tänderna, dessa har i forskning inte visat några större vinster på egen hand. Hundens munhälsa sköts bäst med en tandborste.

Att hunden äter tuggben är naturligtvis bra, men den väljer oftast att gnaga med bara vissa tänder, vilket gör att detta inte är tillräckligt för en bra munhälsa.

Symptom vid tandproblem hos hund:

  • Dålig andedräkt.
  • Rött tandkött.
  • Blödande tandkött.
  • Hunden kan bli låg eller irriterad.
  • Ovilja att bli rörd vid mun.
  • Förändrat mettende.

Om du är osäker på din hunds tandhälsa tar du kontakt med din veterinär. Där kontrolleras hundens mun och eventuella problem kan avhjälpas genom tex tandstensborttagning.

Tandstensborttagning hos veterinären går oftast till så att hunden sövs och man använder en ultraljudsscaler för att skonsamt ta bort plack och tandsten. Efter detta görs en grundlig undersökning och ibland tas även en tandröntgen precis som hos vår tandläkare.
Om något upptäcks kommer veterinären göra upp en plan för vidare behandling.

Jag har sett att det kommit eltandborstar för hund, samt ultraljudstandborstar, jag har inte provat dem själv men för den som vill prova så finns de bland annat på:

https://www.4dogs.se/

https://www.hund.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s