Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 16: Kamera, vitabalans och filformat

Nu kommer jag ta upp fler inställningar som du kanske funderat på. Dessa kan oftast ändras i flera programval i kameran, kolla manualen för din kamera! Jag tar upp dem i korthet:

Vitbalans

Vitbalans kan man förklara som ljusets temperatur och allt runt oss har olika temperatur, kallt och varmt. Man kan säga att ljuset är varmt eller kallt och att man ofta vill ha en balans mellan dessa för en bra bild. Men ibland vill man ha en kallare ton i sin vinterbild, eller en varmare ton på fotot över glöggmyset.

Vilken temperatur bilden får beror på vilket väder det är, tid på dygnet och vilken ljuskälla man har.

I kameran finns det oftast ett gärng valbara ljuslägen i menyn tex. Moln, skugga, glödlampa osv.  Testa gärna de olika för att få känsla för vad de gör. Såklart finns även ett manuellt läge där du bestämmer vitbalansen själv! Här har jag fotat samma motiv med slutartid på 1/640 och bländare F1.8 med min kamera.

JPEG/RAW

Vilket format ska man spara i då. Man kan oftast välja mellan RAW och JPEG i kamerans inställningar, men vad är skillnaden?

RAW är ett så kallat rå-format och den är helt obearbetad. RAW är gjord för att sedan bearbetas i bildredigeraingsprogram och upplevs ofta lite dassigare än JPEG vid förhandstitten. Dock får du med all information från fototillfället. Du får alltså mer bildinformtion att arbeta med i tex photoshop.
RAW är okomprimerad och tar mycket plats på kamerans minneskort och på datorn.

JPEG är däremot standardformatet på bilder och dessa kan du direkt från kameran använda på tex internet eller beställa fotoprodukter.
JPEG Bilderna är automatiskt redigerade i kameran och komprimerade vilket gör att de inte tar lika mycket plats som RAW bilder. Det finns ofta olika nivåer på JPEG bilder att välja på beroende på vad du vill använda dem till.

Till vardags duger kamerans JPEG bilder mycket väl. Om du inte vill redigera bilderna så väljer du absolut JPEG formatet till jul! JPEG är också det format du kan dela på sociala medier. Bilder i RAW måste du redigera och byta format på först.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s