Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 15 : Balansboll

I min rehabträning med Foxy kom jag i kontakt med ballansbollen. Att träna sin hund med hjälp av den ger många goda effekter både fysiskt och psykiskt. Jag använder nu olika balanshjälpmedel för att förebygga skador. Det är också ett bra sätt att aktivera en hund inomhus!


De fysiska fördelarna:
Bättre balans
Bättre kroppsuppfattning
Bättre koordination
Bålstabilitet
De små musklerna används

De psykiska fördelarna:
Ger mental stimulans
Bättre självförtroende

Det finns en uppsjö av olika balansredskap på marknaden idag, så det finns något för alla! Men den absolut bästa balansbollen är den som faktiskt används!
Själv fick jag lära mig att använda den rätt genom hundfysioterapeut och rehab personalen hos veterinären. Jag skulle rekommendera att gå en kurs om man vill använda balansboll med sin hund så man gör det på rätt sätt.

De bollar jag provat är:

Vanlig Pilatesboll

Dubbelboll

Kallas även Peanut ball
En stabilare variant av pilatesboll
Med mjuka piggar för bättre fäste och taktil stimulering

Små halvbollar

Bra för att öka kroppsmedvetenheten hos hunden, en halvboll för varje tass. Tränar balans och koordination.

Fitbone

ett säkrare alterativ än bollen, lättare för hunden att gå upp på själv.

Balanskudde

En låg kudde, säker och användbar!

Man kan kombinera hjälpmedlen i det oänderliga! Jag gillar de lägre kuddarna och Fitbone då de är lättare att förvara.

Jag kommer nu visa några övningar på en vanlig balansboll. Det första man ska göra är att lära hunden att balansbollen är en positiv sak! Vissa hundar tycker det hela är läskigt och det tar både tid och tålamod att få dem bekväma med den. Första gångerna arbetar man inte länge utan bara några sekunder. Det ojämna underlaget gör att hunden arbetar hela tiden för att stabilisera sig.

Jag brukar börja med övningen framtassarna på bollen

Jag sitter på en stol med bollen mellan mina ben så den ligger stadigt. Jag lockar upp hunden så den står med framtassarna på bollen med godis i handen. Bara detta kan vara jobbigt nog första gångerna. Jag belönar ofta.
När hunden står bra och stabilt kan man avancera genom att ge den godis från sidorna, att den vänder på huvudet. Då kommer hunden att behöva balansera upp sig.
Denna övning kan man även göra på en balanskudde eller på halvbollar.

Jag lyfter aldrig upp mina hundar på bollen. Jag tillrättalägger miljön så att hunden kan gå upp själv. På en liten hund kanske en balanskudde eller balansben är bättre eller som jag gjort, byggt en trappa.
Det viktiga är att upp och ner från balansbollen går kontrollerat till väga.

I början får mina hundar bara stå eller sitta på bollen i några sekunder. Det hela är en rolig övning. Ha gärna en sele på hunden som hjälper dig att underlätta för hunden att hitta balansen och göra övningen säker.

Luna är proffs!

Luna har gjort detta mycket och skulle glatt hoppa upp på bollen om hon fick. Vi har tränat ihop oss och hon litar på mig att jag ser om det blir jobbigt.


Efter några gånger lockar jag hunden att titta åt båda sidorna samt upp och ner, varierar stående, sittande och liggande. Kör absolut max 30 sekunder i början och låt hunden vila i 60 sekunder mellan, Max 3 omgångar per dag. Detta gäller friska hundar. En vältränad hund bör inte träna mer än 5 minuter med balansboll.

Balansbollar finns exempelvis att köpa på:
https://gulare.com/hund/
https://www.hansesgarden.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s