Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 14: Targets

Hur får man hunden att stå still på rätt ställe medan man själv är en bit bort?

Jag använder targets med mina hundar! En tasstarget är en sak eller en punkt som hunden skall ha tassarna på. Det finns även nostarget och blicktargets.

När hunden är liten lär jag hunden på ett roligt sätt att den skall ha sina framtassar på en sak. Jag brukar börja med ett färgglatt bordsunderlägg eller som i detta fall en skärbräda. Detta drar jag längs med golvet och hunden kommer ganska fort vilja hoppa på det för att stanna det, där belönar jag. Efter några gånger lägger jag bara underlägget på golvet och hunden brukar då prova att ställa sig på det, en tass räcker i början.

Jag belönar och kastar iväg en godis med mitt friord. Hunden kommer då springa efter godiset och sedan komma tillbaka och trampa på min target.

Jag kan då visa hunden att det är där den ska va genom att belöna via en godis ur handen. Sedan kastar jag iväg godis med mitt friord. När hunden ätit upp godisen och är påväg tillbaka till targeten säger jag mitt kommando (På).

När hunden lärt sig kommandot byter jag ut targeten, klipper den i mindre bitar osv så hunden fort förstår att saken den ska stå på är av mindre betydelse. Detta är också en bra sak för att träna olika underlag och saker att sätta tassarna på.

En syntarget är något hunden fäster sin blick på. Under en fotografering kan det vara tex min finger eller på kameran. Jag har mitt finger som en blicktarget och hunden följer den med blicken.

Jag har tränat in det genom att använda en klicker. Jag tar upp mitt pekfinger vid sidan om mig. När hunden tittar på det klickar jag och belönar.
Innan man använder klicker i träningen måste man ”klicka in” hunden. Detta kan du läsa om i 2019 års adventskalender: https://dejligatassar.com/2019/12/08/tofflan-oppnar-lucka-8-klicker/

Target är även suveränt när man fotar flera hundar, de kan då dela taget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s