Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 11: Stanna och Friord

Att stanna kvar är för mig en viktig egenskap.
Jag ska kunna lämna hunden och den ska stanna där jag sagt det. Jag har ett kommando för att bara stanna där, stanna betyder stanna på platsen men hunden får sitta, ligga eller stå. När jag fotograferar vill jag att hunden stannar i den position jag vill ha den i tex. sittande, liggande eller stående. Detta lär jag in separat och har olika kommandon för.

  • Stanna: stanna kvar där men hunden får sitta, ligga eller stå, det väljer den själv.
  • Sitt-stanna: Sitt kvar
  • Plats-stanna: ligg kvar
  • På- Stanna: Stå kvar på saken jag visat
  • i-stanna: var kvar i tex. lådan

Jag lär in stanna kommandot först, det är något jag i vardagen tycker är viktigt att hunden kan. Här förklarar jag hur jag började med Tora som valp.


Jag börjar stanna övning genom att jag säger stanna när hunden är framför mig och belönar när hunden stannar fast jag står kvar, sedan går jag ett steg bakåt och går tillbaka och belönar när valpen stannar. För att förtydliga använder jag ett ”fri” ord och kastar iväg en godis vilket signalerar för hunden att momentet är slut. Detta för att hunden inte själv ska ta beslut om när den har stannat färdigt. Mitt friord är: OKEJ! När hunden kan stanna och man vill utmana kunskapen kan man gå och sätta sig i tex soffan. Man kan belöna både med en leksak eller godis, Jag föredrar godis då jag tycker jag behåller en lägre energinivå hos hunden med godis än en leksak. Om hunden går upp så är det bara ett hoppsan, belöning uteblev och vi gör om. Var rättvis och gör övningen lite enklare så hunden kan lyckas om du gjort det för svårt.

Variera vart du kastar godiset, om du tex har kastat godis framför hunden fera gånger kommer den förvänta ig att belöningen hamnar där och då söka sig dit innan du gett frikommando. Så kasta godis även bakom hunden när ni tränar!Då är den uppmärksam på dig för att kunna se vart du kastar karamellen.

Att lära hunden friord och kasta godis gör att den inte ser så nere ut när den ska stanna, den har hög förväntan och tycker det är kul att vara stilla! Det är ju det uttrycket vi vill ha när vi fotar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s