Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 10: Vintertassar!

Att ta hand om hundens tassar är viktigt året om, men under vintern är det extra viktigt att hålla koll på vissa saker och vara medveten om farorna.

Daglig inspektion av tassarna tycker jag är viktigt. Hård skare på snön, is och fruset underlag kan skada de mjuka trampdynorna och ge skärsår.

I städer saltas oftast vägarna och saltet kan skapa sprickor i tassen. Spola därför gärna av tassarna när du kommer in efter promenad på saltade vägar. Salt kan orsaka sveda i små sprickor och hunden kan då halta.

Förebygg skador!

Välskötta tassar har bättre förutsättningar för att stå emot väder och vind och man upptäcker små skador fortare och kan avhjälpa större problem.

Klipp klorna regelbundet, jag klipper dem en gång i veckan.

Jag klipper klorna i flera lager, detta för att jag då lättare undviker att klippa för djupt samt att klornas kanter blir mindre vassa, detta är svårt på en liten valp då det inte finns så mycket klo men funkar finns på den äldre hunden. Jag börjar med att klippa av spetsen på klon och sedan tar jag lite på höger sida klon, sen vänster och fortsätter så tills jag är nöjd. När man börjar närma sig pulpan ändrar klon färg och blir dessutom lite mjöligare i konsistensen.
Passa då på att ansa pälsen under och runt tassarna. Detta hjälper hunden att inte få snö och is som fastnar mellan trampdynorna och under tassen, det hjälper också till att tassarna torkar fortare när man kommer in.

Man kan smörja in torra trampdynor med tassalva. Det är en fet salva som skyddar tassen och förebygger sprickor. Det finns att köpa i de flesta djurbutiker av olika märken.

Ett annat alternativ är hundskor, det finns i många olika modeller med olika funktion. Allt från att vara enkla i plast som skyddar mot väta till mer robusta modeller som också håller tassarna varma. Dessa finns hos de flesta djurbutiker.

Köldkramp
Många hundägare har säkert råkat ut för att hunden plötsligt blir halt på promenaden. Den lyfter ett eller flera ben och vägrar gå. Då har den högst troligt fått köldkramp. Detta är inte farligt, men väldigt obehagligt och beror på att kylan hämmar blodcirkulationen. Man kan då värma och massera den tassen hunden lyfter så slutar den krampa. Om en hund drabbas av köldkramper ofta får man ta korta rastningspromenader och aktivera hunden inomhus.

Det är individuellt hur känslig en hund är för köldkramp. Vissa får det vid bara ett par minusgrader och andra verkar inte få problem någonsin. Luna är superkänslig och fort kramp vid minusgrader, Terriern är tåligare, framför allt går hon på även om tassen krampar.

Så ta hand om din hunds tassar! De är väldigt viktiga precis som våra fötter, om de är skadade eller är dåligt skötta kan hunden fel belasta kroppen precis som vi och det leder till spänningar och smärtor på andra ställen!

Foxy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s