Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 8: Massage

Att ge sin hund massage är bra för både hundens kropp och mentalt. Man kan massera sin hund själv om hunden är frisk, misstänker man skador osv är det bästa att kontakta veterinär och sedan en hundfysioterapeut.

Jag upptäckte själv fysträning för hund i samband med att Foxy blev skadad. Hon gick hos en underbar hundfysioterapeut som lärde mig massor!

Hos en hundfysioterapeut går terapeuten igenom hela hunden dels genom att se hur den rör sig, dels med hjälp av sina händer för att hitta spänningar, felbelastningar och ev. skador. Denne kan sedan rekommendera ett besök hos veterinären om du inte varit där redan. Men med mina friska hundar ger jag dem massage regelbundet själv.

Massage är bra för bla:
Blodcirkulationen
Minska stress
Frigöra oxykontin

Öka kontakten mellan dig och hunden
Ett bra sätt att träna hantering
Upptäcka skador

När jag tränar och tävlar mina hundar vill jag veta att deras kroppar är friska. En hund döljer ofta att den har ont. Jag vänder mig då till en hundfysioterapeut för en genomgång. Däremellan masserar jag själv hunden och ge den en mysig stund, öka blodcirkulationen och det är även ett bra sätt att lära hunden att slappna av.

Nedan kommer beskrivning hur du kan massera din hund, detta gäller endast för friska hundar! Massagen går inte på djupet eller kan skada så länge du är mjuk på handen.

Dessa övningar är de jag använder mig av och de kan du själv göra på din friska hund som är avslappnad. Kanske i samband med kvällens TV när din hund varit på promenad! Börja med att klappa hunden så den är lugn. Det är på hundens villkor, vill den sitta så går det lika bra!

Jag startar med strykningar med hela handflatan längs med muskler och kallas Effleurage. Jag stryker med ett jämt tryck längs hela hundens rygg medhårs. Jag iaktar hunden om den verkar reagera på nått ställe, antingen kan den ha ont eller så tycker den att just det området är privat.

Petrissage är en annan teknik och betyder knådning och här knådas muskulaturen av handloven i mjuka cirkelrörelser.

Ansiktsmassage tycker en del hundar är mycket skönt medan andra har stor integritet och tycker det är obehagligt. Börja försiktigt med långa mjuka drag precis som när du klappar, om hunden spänner sig backar du tillbaka och gör det hunden accepterar.

Ben och tassmassage utför jag med mjuka fingrar och stryker längs med benen hela vägen mot tassen. Håll inte i benet eller tassen, om hunden vill ska den kunna dra tillbaka tassen. Jag stryker sedan längs med varje tå, cirkulerar på trampdynor. Detta gör att jag även ser över hundens tassar efter sår eller annan skada. En del hundar måste vänjas sakta vid detta.

Om du vill lära dig massera din hund finns både litteratur och kurser att köpa!
Två böcker jag själv läst är Annika Falkenbergs Rörelseboken och Massageboken som jag tycker är väldigt informativa, pedagogiska och bra! Finns som paket hos Klickerförlaget

Det jag sedan vill rekommendera är att söka upp en hundfysioterapeut och ta med hunden dit. De kan sedan hjälpa dig vidare med både tips och övningar!

Här kommer två bilder på mina hundar när de är hos vår hundfysioterapeut Jessica, tyvärr har hon slutat, men vill passa på att tacka för all kunskap hon gett mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s