Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 7 : Omvänt lockande

Omvänt lockande använder jag när jag vill att hunden skall frysa i en position och vara helt stilla. Detta är en bra behärskningsövning där hunden får lära sig att behärska impulsen att ta belöning ur handen.

Målet är att jag skall kunna ha godis i öppen hand framför hunden och den skall frysa i position och vänta på okej. Öppen hand är ett tecken för hunden att nu gör du rätt, fortsätt.


Jag sätter mig ner och har godis i min högra hand med hunden framför mig. Jag öppnar handen och om hunden försöker ta godiset stänger jag handen och säger ingenting.

Hund försöker ta godis, stängd hand.

Efter en stund brukar hunden sluta försöka stjäla godiset och jag öppnar handen och säger ett fri ord och ger hunden en godis från högerhanden men med vänster handen.

När hunden slutar öppnar jag handen och ger godis med andra handen.

I början räcker det med att hunden tvekar en liten millisekund för att belöning ska komma, sedan ökar jag tiden. Nu i början ger jag inget kommando för en position utan den skall bara lära sig att behärska impulsen.

Efter att hunden förstått att öppen hand betyder bra, nu gör du rätt använder jag den tex. när jag vill att hunden står still. Jag säger då mitt kommando ”stå” och öppnar handen.. I början räcker det med att hunden fryser en sekund för att jag belönar.
Jag vill att öppen hand ska betyda: bra! fortsätt så så kommer belöningen!

Tora har kunnat detta sedan hon var valp!

För att bibehålla kunskapen, gå gärna tillbaka och belöna snabbt så hunden aldrig vet när belöningen kommer!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s