Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 6: Kamerans inställningar bländare

Om man som jag älskar teknik och att kunna styra hur bilden ser ut kan man skaffa en systemkamera! Många har en redan men vet inte hur man manuellt ställer in den, autoläget fungerar alldeles utmärkt, sportläget är också användbart! Nu kommer jag beskriva vad de olika inställningarna gör om man är nyfiken på det.

Det finns tre inställningar du kan göra på en kamera: Bländare, slutartid och ISO. Alla dessa styr ljuset som kamerans sensor utsätts för. En bild som är för mörk kallas underexponerad och är den för ljus kallas den överexponerad. Man kan även reglera något som kallas för skärpeljup. Jag börjar med att förklara bländarens betydelse.

Bländaren reglerar objektivets öppning och därmed hur mycket ljus det släpps in till sensorn. Bländarens tal skrivs med ett f framför en siffra tex f/1,8. Siffran anger hur stor öppningen är på objektivet. Ju lägre f-tal du har desto mer ljus släpper kameran in och bilden blir ljusare, ett högre f tal ger en mörkare bild.

Bländaren reglerar även skärpedjupet. Skärpedjupet är hur mycket en bild är skarp i djupled. Det är här man får till den ofta önskade bakgrundsoskärpan eller förgrundsoskärpan.

Ett litet f-tal ger ett kort skärpedjup som gör en liten del i bilden skarp, och ett stort ger ett långt skärpedjup och gör större del av bilden skarp.

Här ser ni 4 bilder, samtliga har en slutartid på 1/10. Vad etta är kommer i ett senare unlägg.

Hur ställer man då in bländaren? I autoläget ställer kameran in detta själv, och i läge M (Manuellt) Ställer du in allt själv (Bländare, Slutartid och ISO) men inställningen är sedan olika för olika kameror:

Nikon: Välj läge A som låter dig justera bländaren men resten sköter kameran själv
Canon: Läge AV låter dig justera bländaren men resten sköter kameran själv.

Du ställer oftast in detta på en ratt vid avtryckaren men kolla upp din kameras manual efter bländarautomatik eller bländarprioritet. På Nikon håller man in en knapp och snurrar ratten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s