Publicerad i Adventskalender 2021

DT kalender lucka 4 : Hunden framför kameran

Jag fotar Anton, Ägare är Anita Axelsson

Att hunden är bekväm framför kameran är A och O för en bra bild. Ingen kan som en hund utrycka obehag, det syns på hela hunden om den tycker något är jobbigt. Så vad ska man tänka på?

Med mina egna hundar tränar jag in olika moment som är nyttiga att kunna, detta börjar jag med på ett lekfullt sätt redan som små valpar. Sedan när de lärt sig momenten så vet de vad de skall göra framför kameran och får då större självförtroende!

Att en hund ska vara still och tycka det är roligt hör inte till valpars natur, så med valpar gäller det att vara snabb! Valpar blir trötta fort så man får vara effektiv!

Att hunden får i lugn och ro bekanta sig med miljön är viktigt om det är i en studio eller i annan okänd miljö. Låt hunden undersöka i lugn och ro. Visa hunden vad du vill att den gör och belöna massor! Att hunden får en punkt att förhålla sig till är ett bra hjälpmedel, detta kommer jag ta upp senare och jag använder mig av targets.

Mina hundar är alltså tränade för fotografering och har redan som små förknippat ljus/blixtar och bakgrunder som positivt. Detta för att jag hela tiden varit noga med att ge hunden det stöd den behöver och belönat massor! Dessutom gett dem tydliga ramar för vad jag vill att de gör. Ramen sätter jag med rekvisita. Antingen är det en target eller så sätter jag en ram runt med olika saker.

Jag kommer också ta upp olika tekniker för belöning och koncentration i kalendern.

Här ger jag ett exempel på hur Tora utvecklats:

Från en osäker 9 veckor gammal valp där det behövdes mycket stöd av mig nära till en självsäker 1 åring!

Luna har alltid varit en linslus, hon älskar att bli fotad och ser hon stativ och ljus så springer hon genast dit för att bli fotad, och för att få lättförtjänta karameller!

När jag fotar andras hundar så får de först bekanta sig med omgivningen och kameran å främst med mig. En del hundar tycker det är märkligt när jag kryper omkring med en kamera framför ansiktet.


Jag passar då på att prata med matte/husse om vad de vill ha för bilder. Jag tycker om naturliga hundar, jag vill fånga personligheten genom linsen. Jag ger ägaren guidning genom hela sessionen men hunden kan inte göra sådant den inte har lärt sig. Så grunden är att träna innan om man vill att hunden sitter snyggt med utstrålning! Jag hoppas kalendern kan ge tips och trix inför framtida fotograferingar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s