Publicerad i Okategoriserade

Första löpet!

Tora är nu en stor flicka, i tisdags kväll började hon löpa!! Luna började i lördags och de synkar fint 🙂

Detta innebär en ny bekantskap, nämligen trosor! Jag sydde ihop ett par till Tora också, har hittat ett jättebra mönster på nätet som jag sedan anpassat efter mina behov.

Hela löpcykeln består av fyra olika faser – förlöp, höglöp, efterlöp och viloperiod och en tik börjar oftast löpa första gången när hon är 7-12 månader.

Förlöpet (proestrus) börjar räknas från första dagen då man ser en blodig flytning. Tiken är under denna tid intresserad av hanarna men tillåter inte parning. Förlöpet varar i ca 9 dagar men kan vara så kort som 3 dagar och även ända upp till 3 veckor.

Höglöpet (östrus) kan vara i 3 dagar och ända upptill 3 veckor, men det vanligaste är ca 9 dagar. Under höglöpet tappar ofta löpflytningen sin röda färg och klarnar samtidigt som vulvan mjuknar. Det är under höglöpet tiken är redo att paras och bjuder in hanarna till parning.

Efterlöpet (metöstrus) varar i 2–3 månader och sker hos såväl dräktiga som icke-dräktiga tikar. Det är här en oparad tik blir skendräktig och det kan bli besvärligt. Hon beter sig som hon har valpar och adopterar saker och har som valpar. Mer motion och aktivitet samt att man plockar bort det hon adopterat hjälper tiken ut ur denna fas.

Vilofasen (Anöstrus) varar fram till nästa förlöp och är olika för hur ofta tiken löper. Vanligt är att tiken löper 2 gånger per år men det är inte ovanligt med färre eller mer gånger per år.

I Tisdags tränade vi med ett gäng cavalierer och en berner, igår kom klipptanten med wippetligan och Öset så vi har tränat mycket!! Tora var väldigt duktig och accepterade byxorna superfort! De fick sitta kvar även när hon satt i buren!

Vi tränar på positionsarbete och stadga i sitt och ligg. För övrigt ett och annat partytrick såklart.
Tora och jag har en del planer vi håller tummarna för våren/sommaren och vi hoppas pandemin får en ände. Vi måste i alla fall ha hoppet och planerna, sedan får vi se hur det blir.

Första löpet är oftast en ganska stökig upplevelse. Man vet aldrig hur det blir enligt min erfarenhet. Det brukar stabilisera sig efter några löp, både själva förloppet och tikens psyke. Just nu är Tora ganska obekymrad och inte direkt noga med tvättandet. Men det kommer komma. Luna var likadan som liten, men hon är superrenslig nu och det märks knappt att hon löper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s