Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 23: Pälsvård!

Alla hundar behöver en genomkamning regelbundet. Då passar man också på att kolla så pälsen är fin och att huden är utan sår och irritationer. En längre päls som tex. På en cavalier behöver badas regelbundet och där kan det lätt uppstå tovor. Vad man använder för schampo och balsam samt kammar är en smaksak men till Luna använder jag oftast K9 schampo och balsam. Tycker även Esprees dark coat aloe herb oil var superbra! PCL har både shampo och balsam med lavendel som funkar bra mot fästingar!

Jag schamponerar två gånger med utspätt schampo och sköljer ordentligt emellan. Sedan använder jag ett balsam och sköljer rikligt. Innan jag badar så kamar jag igenom pälsen efter tovor, efter badet fönar jag henne torr.

Jag har en turbofön avsedd för hund och den är guld värd! När jag fönar använder Luna en fönhätta i frotté för att skydda öronen mot ljud och blåst. Cavalierer har en tendens att få problem med öronen så jag är noga med att hon inte får vatten och pälsvårdsprodukter i dem. Jag sätter min tumme för när jag sköljer av,

Tora är en helt annan typ av ras med en annan päls som inte bör badas så länge hon inte smutsar ner sig väldigt. Hennes päls är naturligt smuts och vattenavstötande och detta förstörs av pälsvårdsprodukter. Däremot behöver man trimma henne med jämna mellanrum. Det innebär att man för hand rycker bort den döda pälsn. Detta gör inte ont om man gör det på rätt sätt och under finns fler lager päls.

Universalverktyg för pälsvård för mig är:
En bra stålkam
En fin stålkam
En borste
En underullskarda
En trimkniv
Trimpuder
En vass sax
En effilersax
En tassax
Klosax

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s