Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 19: Tänder!

Att hålla god munhygien är viktigt för hundar.

Valpen skall ha 28 små nålvassa tänder och vid 4-6 månader byts dessa succesivt ut mot permanenta tänder som vid vuxen ålder är 42 stycken.


Kolla hundens tänder ofta när den byter så du ser att alla valptänder lossnar och att de nya kommer som de ska. Att den i detta läge är lite röd och att det kommer lite blod är inget konstigt. Kolla den vuxna hundens tänder varje vecka och borsta dem! Det finns smidiga fingertandborstar samt tandkräm för hundar, använd inte din egna tandkräm! Om man vänjer valpen från start vid att man kollar samt borstar tänderna går det oftast enklare sedan. Det finns även olika sorters gel att ha i vattnet eller direkt på tänderna för bättre tandhälsa.


Förutom tandborstning är ben viktiga för att hålla munnen i gott skick. Vad man ska välja för tuggben till just sin hund är olika. Det finns en uppsjö och beror på hundens storlek, ålder, eventuella allergier osv. Jag föredrar så naturliga ben som möjligt och till vuxen hund gärna av råhud då det tar lång tid och de får gnaga mycket. Om hunden får karies kan man skrapa tänderna hos en hundfrisör eller veterinär. Blir det för mycket behöver hunden oftast veterinärens hjälp att ta bort tandsten medan hunden sover.

Tandfakta
En vuxen hunds tänder delas upp i olika sorteras tänder och deras funktion:

Incisiverna (i) heter de framtänder som sitter längst fram och är 12 stycken, 6 i överkäken och 6 nederkäken.
Canin ( c) heter hörntänderna som ibland kallas för huggtänder. Dessa är 4 stycken, 2 i överkäken och 2 nederkäken.
Premolarer (P) är de främre kindtänderna och är totalt 16 i hundens käke.
Molarerna (M) är de bakre kindtänderna och är totalt 10 stycken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s