Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 18: Utställning

Att ställa ut sin hund kan man göra om man har en renrasig hund med stamtavla som är registrerad hos Svenska Kennelklubben, SKK. Man behöver också vara medlem i någon SKK ansluten klubb.

Utställning arrangeras både som inofficiell och officiell. En valp kan inofficiellt ställas ut från 4 månader och dessa utställningar arrangeras av specialklubbsutställningar. Klasser att ställa ut sin hund i:

4-6 månader Valpklass (Inofficiell)
6-9 Månader Valpklass (Inofficiell)
9-18 månader Juniorklass
15-24 månader Unghundsklass
15- Bruks/Jaktklass
15- äldre Öppen klass
15- äldre Champonklass
8 år och äldre Veteranklass

På en inofficell utställning tävlar man om HP (Hederspris) och i konkurrensbedömning där hunden blir placerad i bedömningsordning 1:a, 2:a 3:a osv. Detta är en bra start för en valp där man tränar på hela arrangemanget.

Att ställa ut sin hund innebär att den dels ska kunna trava i koppel i en ring med andra hundar, den ska kunna visa upp sig stående på marken samt på ett bord för mindre hundar. Den ska kunna bli hanterad av främmande som känner igenom hela hunden samt kollar bettet.

Allt man behöver är en välskött och i många fall nybadad och fixad hund samt ett diskret halsband och koppel. Det finns speciella utställningskoppel med diskret utsmyckning. Ladda med många små karameller eller en diskret leksak samt god tid då utställningar håller på hela dagen om man blir framgångsrik denna dag.

Man får en så kallad kvalitetsbedömning där hunden jämförs med standarden och får då någon av dessa kvalitetspriser för sin exteriör och mentalitet:
Excellent (Utmärkt)
Very Good (Mycket god)
Good (God)
Sufficient (Godtagbar)
Discualified (Diskvalificerad)
Cannot be jugded (Kan inte bedömmas)

Om hunden får ett Very Good eller Good tävlar den först mot de andra av samma kön i konkurrensbedömning och vinnande tik samt hane visas sedan mot varandra och bästa hund vinner titeln Bäst i rasen och den andra bäst i motsatt kön.

Bäst i Rasen går vidare och tävlar om bäst i sin rasgrupp. Rasgrupperna är 10 stycken och alla raser har sin rasgrupp. Cavalierer är i rasgrupp 9 sällskapshundar och Borderterrier i rasgrupp 3, Terrier.

Vinner man Bäst i gruppen går man vidare mot Best in Show! Här tävlar en hund från varje rasgrupp och vinnaren blir best in show.
Även om man inte vinner blir man placerad 2-5 i både Bäst i grupp och best in show.

Alla raser visas olika och är man nyfiken på just sin hunds rasstandard finns allt på Svenska kennelklubbens hemsida.

När du anmält får du en bekräftelse efter att anmälningstiden gått ut med information och din numerlapp. Ta med detta samt vaccinationsintyg! På bekräftelsen står det hur många hundar som är anmälda, vilken tid rasen börjar dömmas i ringen och vilken domare osv. Där står också när veterinärbesiktningen öppnar, var ute i god tid då det brukar vara kö.

Tänk på att det är samma underbara stjärna du har med hem som du åkte med, oavsett hur det gått just denna dag. För det är just denna dagen som bedöms.

Mer om utställning kan man läsa på skk.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s