Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 15: Omvänt lockande

Omvänt lockande använder jag när jag vill att hunden skall frysa i en position och vara helt stilla. Detta är en bra behärskningsövning där hunden får lära sig att behärska impulsen att ta belöning ur handen.

Målet är att jag skall kunna ha godis i öppen hand framför hunden och den skall frysa i position och vänta på okej. Öppen hand är ett tecken för hunden att nu gör du rätt, fortsätt.


Jag sätter mig ner och har godis i min vänstra hand med hunden framför mig. Jag öppnar handen och om hunden försöker ta godiset stänger jag handen och säger ingenting. Efter en stund brukar hunden sluta försöka stjäla godiset och jag öppnar handen och säger ett fri ord och ger hunden en godis från vänsterhanden men med höger handen.

I början räcker det med att hunden tvekar en liten millisekund för att belöning ska komma, sedan ökar jag tiden. Nu i början ger jag inget kommando för en position utan den skall bara lära sig att behärska impulsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s