Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 12: Öronvård!

Varje vecka inspekteras hundens öron!

Öronen skall vara rena och lukta gott och inte ha en massa hår inuti hörselgången. Inspektera öronen en gång i veckan. Om de är smutsiga kan man själv rengöra dem med speciell öron rengöring som man kan köpa i djurbutiker och hos veterinären samt på apoteket. Om hunden har smuts i örat men för övrigt inte är irriterad och röd gör rent de yttre delarna av örat med hjälp av en bomullspad eller kompress som lindas om fingret.


Om hunden har massor med hår i örat samlas smuts och väta och det blir en bra grogrund för bakterier och svamp, ta bort håret själv om du vet att du kan eller vänd dig till ett hundtrim!

Vid röda, varma och irriterade öron som ofta då innehåller sekret och kladd vänder du dig till en veterinär som kollar vad det beror på. Oftast är orsaken bakterier, svamp eller parasiter och det krävs en kontroll i mikroskop för att hitta rätt preparat. Raser med hängande öron är oftast mer benägna att få problem med öronen. De cavalierer som inte ska ställas ut brukar jag raka ner päls på insidan av öronen om de har tunga öron, då kommer lättare luft till och det blir inte så tätt. Men en kontroll varje vecka på alla hundar rekommenderas för att undvika problem.