Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 11: Freestyle!

Denna underbara hundsport kan jag skriva en roman om! Jag är helt fast och har varit sedan jag testade på skoj med cavalieren Nova.

Freestyle är ett fritt utformat program till musik och det finns två grenar. Freestyle är grenen där man gör olika moment och trick sammanvävt till Musik. Heelwork to Music (HtM) är positionsarbete till musik och det finns 10 positioner. Freestyle får max innehålla 25%  HtM och HtM får innehålla max 25% Freestyle.

Det finns 3 klasser där klass 1 är lättast och 3 är svårast. I klass 1 och 2 kan hunden erövra diplom när den vunnit tre uppflytt och i klass 3 blir den champion efter att ha erövrat 3 certifikat. Diplom och championat registreras som titlar i stamtavlan.

Klasserna skiljs åt genom dels svårighet dels längd på programmet. Man bedöms i tre olika kategorier:

Precision och samarbete
Domaren gör en bedömning av hur väl hundens rörelser/positioner utförs och hur väl samarbete mellan hund och förare fungerar under framförandet av tävlingsprogrammet.
Innehåll
Domaren gör en bedömning av de moment som programmet innehåller, kombinationen av rörelser/positioner, programmets tekniska och koreografiska svårighetsgrad, samt hur programmet har utformats efter ekipagets förutsättningar.
Tolkning av musik
Domaren bedömer programmets utformning i relation till musiken, hur väl rörelserna/positionerna är tajmade till musiken och i vilken utsträckning rytm och frasering uttrycks i programmet.

I varje kategori kan man få max 10 poäng av varje domare. Om man får minst 75% i varje kategori från båda domarna erövrar man uppflytt eller certifikat. Detta efter att domarnas poäng i kategorin slagits ihop och delats på antalet domare.

Det finns inga obligatoriska moment i freestylegrenen utan man utformar det efter hunden och sina egna egenskaper. Svårigheter som ger högre poäng kan vara avståndsarbete, uthållighet och självständighet i momenten.  I HtM är det 10 fasta positioner som ska användas och man gör det mer avancerat genom att använda de i olika riktningar och tempo.

Mer information om sporten hittar du på Svenska Hundfreestyleklubbens hemsida shfk.se

Man kan också tävla inofficiellt som lag och då kallas grenen Teamwork to Music. Jag och Foxy var med i laget Selexy tillsammans med Johanna och Selma och Elin och Leo och vi blev årets vinstrikaste lag 2015 samt kvalade in till 2 Svenska Mästerskap!

Här tävlar man tillsammans med andra förare och hundar, eller ensam med flera hundar, eller flera förare med en hund. Bara man är fler än 6 tassar och fötter på planen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s