Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 8: Stanna!

Att stanna kvar är för mig en viktig egenskap.
Jag ska kunna lämna hunden och den ska stanna där jag sagt det. Jag har ett kommando för att bara stanna där, stanna betyder stanna på platsen men hunden får sitta, ligga eller stå. Detta för att jag ska kunna lämna hunden en längre stund på tex en filt. Sitt stanna betyder att hunden ska stanna sittande. Plats stanna så ska hunden ligga kvar.

Man kan använda en filt för att markera platsen, detta är en separat övning som kommer längre fram. Även omvänt lockande är användbart.
Jag börjar stanna övning bgenom att jag säger stanna när hunden är framför mig och belönar när hunden stannar fast jag står kvar, sedan går jag ett steg bakåt och går tillbaka och belönar när valpen stannar. För att förtydliga använder jag ett ”fri” ord och kastar iväg en godis vilket signalerar för hunden att momentet är slut. Detta för att hunden inte själv ska ta beslut om när den har stannat färdigt.

Efter friord! Jag har ordet: Okej!


När hunden kan stanna och man vill utmana kunskapen kan man gå och sätta sig i tex soffan.
man kan kasta en leksak eller godis. Om hunden går upp så är det bara ett hoppsan, belöning uteblev och vi gör om. Var rättvis och gör övningen lite enklare så hunden kan lyckas om du gjort det för svårt. Valpen kan bara det du lärt den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s