Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 5: Kloklippning

Klotång, Blodstop och sax!

Att klippa hundens klor är viktigt. Jag klipper 1 gång i veckan för att dels inte behöva klippa så mycket dels för att jag upplever att hunden då vänjer sig lättare när det sker ofta. När jag klipper klorna inspekterar jag också hundens tassar och ser att trampdynorna är fina, att den inte har något mellan tårna som små stenar eller tovor. Jag har alltid en sax framme för att ta bort tovor mellan tår och trampdynor, samt att jag klipper bort pälsen under tassarna för att undvika att det fastnar smuts och snö eller blir tovor.
Jag gör inte kloklippning till någon märkvärdig sak, jag sätter hunden på trimbordet och klipper alla tassar. Låter ganska enkelt men det vet jag att det inte är på alla hundar.

Jag förbereder alltid en kloklippning genom att ha en bra klotång. Vilken modell man vill ha är en smaksak och det finns en uppsjö av olika. Jag har hittat ”min” modell som är av märket Andis och i storlek small. Klotången måste vara vass! Om man råkar ut för att klippa hunden i pulpan så det blöder finns blodstop att ha hemma. Det är ett pulver man trycker på klon där man klippt för långt. Potatismjöl har liknande effekt som blodstop.

När jag skaffar en valp ingår det i det dagliga myset att jag pillar på tassarna, sedan när jag lyfter upp den på trimbordet försöker jag ha samma känsla och lugn som i fåtöljen. Om Valpen inte vill vara stilla eller tycker det är obehagligt gör jag ingenting. Jag släpper inte, ger den inte godis utan ger den bara tid att lugna ner sig. När Mini var liten tog de första kloklippningarna 45 minuter, i vuxen ålder låg hon på rygg och njöt. Så ta den tid som behövs för att klippa alla tassar. Ta hjälp av någon att hålla i hunden om du vill det. Det är inget skamligt att tycka hela grejen är jobbig, och ibland är det bättre att låta någon annan göra det än att bråka med hunden.

Jag föredrar att mina hundar står när jag klipper klor, men ibland funkar det bättre när hunden ligger på sidan eller rygg eller sitter, det är upp till dig som hundägare!

Jag klipper klorna i flera lager, detta för att jag då lättare undviker att klippa för djupt samt att klornas kanter blir mindre vassa, detta är svårt på en liten valp då det inte finns så mycket klo men funkar finns på den äldre hunden. Jag börjar med att klippa av spetsen på klon och sedan tar jag lite på höger sida klon, sen vänster och fortsätter så tills jag är nöjd. När man börjar närma sig pulpan ändrar klon färg och blir dessutom lite mjöligare i konsistensen.

Om du är osäker så be någon att visa dig! En hundfrisör är duktig på klor och visar dig gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s