Publicerad i Valpkalender 2020

Valpkalender lucka 4: Viltspår!

Viltspår är en trevlig aktivitet i skog och mark som de flesta hundar älskar! Man spårar efter klövvilt och använder en rådjursklöv samt blod. Klöv kan man få tag i om man söker på nätet i olika grupper eller om man känner någon jägare. Man kan också köpa dem här: http://www.swedesun.se/jakt-och-spar/sparklovar-for-viltspar.html

Man behöver också blod från gris eller nöt vilket oftast går att beställa i matvarubutiken. Ett annat alternativ är blodpulver som man späder med hett vatten, även detta finns här: http://www.swedesun.se/jakt-och-spar/blodpulver.html

Jag föredrar att spåra med sele med öglan på ryggen för att störa hunden minsta möjligt. Jag använder också en spårlina vilken skall vara max 10 meter. Avståndet mellan hund och förare bör vara ca 5 meter när man gör ett viltspårsprov.

Hunden skall spåra efter en släpad klöv samt bloddroppar som satts där av antingen en spårläggarkäpp eller en droppflaska. Jag använder en vanlig sportflaska och droppar försiktigt blodet längs med spåret.

När man går ett viltspårsprov börjar man i anlagsklass där spåret är 600-700 meter långt och i fyra vinklar. Spårets början är i anlagsklass tydligt utmärkt. Vid anlagsklass ligger sppåret 2-5 timmar innan provet genomförs och i öppenklass 12-24 timmar.

När hunden klarat anlagsprovet kan man gå vidare till öppen klass och klarar man det tre gånger kan man ansöka om championat! Skillnaden mellan anlagsklass och öppen klass är att i öppen klass innehåller spåret bloduppehåll och skottprövning.

Mer information finns på: https://www.skk.se/globalassets/dokument/prov-och-tavling/regler-for-viltsparprov-t36.pdf

Jag börjar att introducera klöven och göra den intressant hemma. Låt hunden leka med den, smaka på den osv. den ska vara fantastisk när man väl åker till skogs!
I början lägger jag korta spår med en vinkel. Har hunden svårt att förstå övningen kan man lägga godis i spåret.

Efter vägen sätter man snitslar vilket är klämmor med band som visar vart spåret är. Ta med alla snitslar tillbaka! Man kan antingen köpa eller tillverka själv av plastband eller påsar och klädnypor! Jag har olika färger för att för mig markera spårets början och slut, vart spåret går samt vinklar, bloduppehåll, återgångar osv. Detta för att när spåret legat tex över natten kanske man glömmer exakt vart man går. I slutet läggs klöven så den inte är synlig för förare eller hund.

När man spårar mycket lär man sig läsa sin hund och ser om den går på rätt spår eller har vikit av för färskvilt eller annat. Så om ni vill ha det riktigt roligt med er hund ute i naturen, testa Viltspår!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s