Publicerad i Okategoriserade

Små dåliga magar

Midsommaraftonen var Luna dålig i magen, på natten var vi ute flera gånger utan att det kom något och jag var på väg att ringa veterinären. Men eftersom hon var pigg och opåverkad för övrigt avvaktade jag. Fram på småtmmarna kom det sista ut vilket visade sig vara en korv GRÄS!!?? Hon skrek när det kom ut, vilket inte är så kontigt å sen tog hon ett springvarv i trädgården å kom tillbaka helt överlycklig! Efter det har det varit lugnt med lillmagen. Hon har fått vätskersättning i ett dygn och små bitar lunga när magen blivit för tom. Torkad lunga är kanonbra då det torkar upp sura magsyror som ofta är problemet när magen blir tom.

Idag har hon börjat med små portioner veterinärmat på burk, jag valde en sort jag använt förut av alla sorter som finns nämligen Hill´s Prescription Diet i/d stew kyckling och grönsaker. Den är mild för magen och innehåller elektrolyter som är viktigt vid diarré. Sedan attapectin så länge hon hade diarré.

Vilka preparat och mat man använder är väldigt individuellt, det finns massor att välja på! Mitt tips är att ha hemma:


Sparris på burk (om hunden sätter i sig främmande saker). Sparrisens trådar lindar in föremål och skonar tarm samt mage om föremålet är vasst. Även strupen skonas om hunden kräks upp föremålet.

Vätskeersättning: Finns att köpa men har man inte det hemma kan man göra egen:
1 liter vatten
1 matsked druvsocker eller honung
1 tesked salt.

En hund behöver dricka 50-100ml per kilo kroppsvikt och dag. . Ex: Luna väger 4kg x 50= 200ml per dag men nu på sommaren och i vämen räknar jag på 75ml ca vilket är 300ml eller 3dl per dag.

Skonkost, kan man göra själv och det har jag gjort under många år. Men veterinärfodret ger mig en säkrare källa till att hunden får i sig det den behöver för att bli frisk fortare.

Torkad Lunga, går att köpa i välsorterade hundbutiker. Lamm brukar vara i finast små bitar och mina hundar älskar lammlungan, men oxe går lika bra.

Och inte att förglömma medicinska preparat, jag använder attapektin från Aptus och om inte det finns canicur. Dessa funkar bäst på mina hundar. Attapectin är i tablettform och Canicur finns i både tabletter och som pasta om det är svårt att få i hunden tabletter.

I morse var det Minis tur att tillvrka chokladpudding. Så nu går hon på diet och är INTE nöjd. För henne är det Katastrof när hon inte får mat! Nu hoppas vi att vi får sova i natt!

Stort tack till de som gett mig så mycket kunskap genom goda råd! Och framför allt stort tack till mina hundar som gett mig erfarenhet av det mesta, små cavalutter gillar ju att äta och Mini har gett mig många magknip genom året för att hon satt i sig allt möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s