Publicerad i Okategoriserade

En ny pälskling <3

Tänkte skriva om hur jag tänker när jag nu sitter med att längta och önska efter en ny pälskling.

Jag har i flera år haft fokus på en speciell ras. Den har fångat min blick i olika situationer både på tävlingar och i vardagen. Jag har sedan jag träffade Selma (Kerry Blue Terrier) haft tankarna mot terriergruppen. Efter att ha beskådat rasen så fort tillfälle gets (tävlingar, utställningar, event och överallt) samt överlagt med kunniga vänner och bekanta bestämt mig för att rasen blir Borderterrier! De är små roliga hundar med mycket driv, självständiga men med en vilja att arbeta i ett team, söta som socker och rasen är över lag mycket frisk!

Bild från SKK

Att planera och läsa på innan man skaffar ett djur är A och O. Man kan läsa mycket information på SKK.se och de flesta raser har en rasklubb, borderterriern har borderterriersällskapet! Där kan man läsa om rasen och på så sätt veta vad man kan förvänta sig, vilka egenskaper rasen har och vad den behöver. Att en hund är söt eller vacker räcker inte, man måste kunna ge den vad den behöver.
Hur stor kommer hunden att bli?

Vilken typ av pälsvård behöver den?

Vilka sjukdomar är vanligt inom rasen?

Vad är den avlad för? Här är det extra viktigt att du tänker efter!! Det finns jakthundar, vallhundar osv som är ämnade för just det och att tro att man kan plocka bort nedärvda egenskaper bara för att man inte vill ha dem är sällan lyckat!
Borderterriern är en jakt och grythund ämnad för att jaga självständigt och vara modig! Det är just det jag är ute efter, en modig självständig hund som tar egna initiativ! På köpet får jag troligen en hund som gillar leksaker som belöning!! Nu finns det olika linjer hos Borderterriern, dels rena jaktlinjer som jag tvivlar på skulle må bra utan att få jaga, alternativt att den hittar egna arbeten. Sedan finns de linjerna som bevarar grunden i borderterriern men som har en lite mindre jaktlust och det är från de linjerna jag nu söker en ny kompis.

Jag vill ha en renrasig hund med stamtavla då jag har lite bättre förutsättningar att veta vad jag kan få. Dessutom är SKKs uppfödare oftast väldigt noga med vilka djur de avlar på och har tydliga mål med sin avel.

Bild från My Dog. Hund: Okänd

Jag återkommer i ärendet med mer tankar om hur jag tänker…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s