Publicerad i Tofflans Adventskalender 19

Tofflan öppnar lucka 1: Sitt

När jag står framför matte, för hon handen med en godbit i mot min nos. Här är hon noga med att inte ha handen för högt upp så jag reser på sig på bakbenen. När jag sätter mig belönar hon direkt. När jag sen sätter mig spontant för att jag förstått vad hon vill lägger hon på ordet sitt och belönar samtidigt som hon säger bra sitt! Denna övning lärde jag mig fort, så det gäller för matte att sedan säga ordet (kommandot) precis innan jag sätter mig.

Vid all träning är matte noga med att inte tvinga en hund med hjälp att att tex trycka på rumpan. Hon tycker att hundar generellt lär sig fortare om den själv utför det hon vill att den ska göra.

När jag sedan förstått ordet kastar hon iväg en godbit och när jag kommer tillbaka säger hon sitt igen. Hon varierar belöningen med att dels ge den från handen men också kasta iväg godisen med ett frikommando. Matte använder ordet okej vilket är min signal att jag kan sluta sitta still å jaga godisen eller äta den.

Mina förslag enligt belöningstassen:

Vad? Jag sätter sig
Varför? För att jag sätter mig, i början med hjälphand sedan på kommando.
När? Först när jag sätter mig, sedan efter att matte gett mig kommando.
Hur? Framför mig till en början sedan kasta iväg godis för att frigöra mig och kunna repetera. Ofta till en början men sedan får jag sitta och vänta längre och längre.

Kvalitet: här använder jag godis eftersom jag vill att hunden behåller en lugn sinnesstämning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s