Publicerad i Tofflans Adventskalender 19

Belöningstassen

Belöningstassen

Vid all träning använder matte belöningsbaserade metoder, dvs att jag får lön för utfört arbete och att jag gjort detta av egen fri vilja. Det finns olika sätt att belöna mig:

  • Godis
  • Leksak
  • Lek med förare
  • Klappar och mys!

Om man som min matte arbetar med godisbelöning i de flesta momentinlärningarna finns det saker att tänka på:

Belöningskriterier: Vad vill matte att jag gör? (Vad?)
Frekvens: Hur mycket och hur ofta kommer belöningen? (När?)
Placering: Vart belönar man för bästa inlärning? (Hur?)
Timing: Vad tycker jag som hund att jag får belöning för? (Varför?)

Kvalitet: Vad är jag beredd att göra för din valda belöning?

I vissa moment arbetar matte med fartfyllda belöningar då hon vill att jag tänker fart. Detta kan tex vara framåtsändande då hon vill att jag tänker framåt bort från henne och med en högre intensitet. Jag gillar leksaker och då kan min belöningsmodell se ut:

Vad? Jag går framför matte bort från henne
Varför? För att jag går bort från matte, i början räcker det med att jag vänder mig bort från henne, tar ett steg bort från henne och sedan går fler steg. Om hon vill att jag springer kommer detta i slutet av inlärningen då hon vill ha en precis linje när jag går ifrån henne.
När? Först när jag vänder mig och står med rumpan mot matte sedan när jag börjar röra mig. Matte belönar rätt beteende ofta i början sedan får jag jobba lite mer innan den kommer. Dock går matte ofta tillbaka och belönar fort för att jag inte ska veta när belöningen kommer.
Hur? Matte visar startpositionen med den hand som hon inte belönar med och kastar leksaken när jag är rätt åt det håll hon sen vill att jag rör mig, i detta fall framåt. Hon lär in kommando när jag förstått vad uppgiften går ut på.

Kvalitet: Här använder matte en leksak som jag gillar och som får mig att vilja springa och ta den tex en boll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s